Name Name

title
descript
Username:
Password: *
Remember me
* Forgot your password? Click Here

White Arkitekter: Visitor Centre Vattenriket

  • Posted by SHFT on November 25, 2011 in Architecture
  • In a nature reserve just outside of Kristianstad, Sweden architecture firm White Arkitekter has created this landmark public building that maximizes views of the wetlands wilderness outside. Dubbed the "Naturum Vattenriket," the visitor center is situated in a nature reserve, a summer refuge for a variety of waterfowl.

    Because of the wetlands location, the building is raised several meters above ground, this reducing the risk of flooding. The added height also creates great views of the wildlife and native vegetation from the upper level observation terrace. Meanwhile, the fan-shaped exhibition room opens to the scenery while the southern elevation is layered with pillars, glazed panels and sun shades to filter the direct sunlight into a soft illumination. Naturally, the primary material choice is wood, with facades clad with heat-treated pine and the interior surfaced with a pale pine.

    (via Designboom)

    Photos: Ake E:son Lindman


    SHARE

    Tags:

    Comments:

    RELATED

    The ABC of Architects

  • Get learned on contemporary architecture with this animated crash course
  • more
  • Chrysalis Sky Floor Lamp

  • Nature-infused lighting design makes use of delicate, highly renewable material—silk cocoons.
  • more
  • High Voltage Skyscraper Produces Hydrogen from Lightning

  • Say wha?
  • more